bg en
Новини > Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Областният управител на област Плевен Иван Новкиришки бяха гости на Празника на град Гулянци

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Областният управител на област Плевен Иван Новкиришки бяха гости на Празника на град Гулянци

2012-09-04

  

На 4 септември град Гулянци отбеляза 38-ят си рожден ден с пъстър празник. Мероприятията организирани по повод годишнината от обявяването на Гулянци за град уважиха Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Областния управител на област Плевен – Иван Новкиришки. Гости на честването бяха още кметове на населени места от общината, представители на институции и учреждения, фирми и организации от общината и областта.

Празника на град Гулянци започна в 9.00 часа с Тържествена сесия на Общинския съвет, която бе открита с националния химн. Председателят – Огнян Янчев поздрави присъстващите и в речта си се върна към миналото на родния край и акцентира върху онзи паметен 4 септември 1974 година, когато с Указ № 1942 на Държавния съвет на Народна Република България, Гулянци е обявен за град.

 

 

По късно в центъра на града се проведе церемония по издигане на знамето на града. Под звуците на химна на Гулянци, написан от Людмила Йоргова по повод 20 годишнина и в изпълнение на  Мартин Ваньов, Веска Радулова – бивш кмет, издигна Гулянския флаг. Енорийският свещеник отец Пламен Линков отслужи традиционният за празника благодарствен молебен за здраве и благоденствие на града и жителите му.

 

Гостите и своите съграждани поздрави кмета на общината Лъчезар Яков. Той използва момента да благодари на всички дали приноса си в изграждането на Гулянци като град и увери, че общинското ръководство ще продължи да полага усилия да продължи започнатото.

 

 

 

 

На тържествения момент присъства Областния управител Иван Новкиришки, който бе гост на всички прояви от дневната програма за празника. Той също поздрави гражданите и заяви, че правителството и областната управа проявяват толерантно отношение и подкрепят работещите кметове. Г-н Новкиришки пожела на жителите да бъдат трудолюбиви и да участват активно в развитието на своя град и завърши с думите: „Нека работим честно и всеотдайно за добруването на хората.”

 

 

 

Празника на Гулянци продължи с пъстър хоровод поведен от Фолклорна формация и ТС „Северняшки ритми” при читалище „П.Р.Славейков 1923” гр. Гулянци, ТС „Дунавски ритми” гр. Гулянци и Фолклорен ансамбъл при читалище „Пробуда” с. Сомовит.

В програмата на честването бе включен и приятелски турнир по тенис на корт, в който взеха участие състезателите от местния тенис-клуб „4 – ти септември”. Името на клуба идва от датата, на която преди една година бе открит тенискорта в град Гулянци.

 

 Вечерта на 4 септември кмета на общината Лъчезар Яков посрещна почетния гост на празника Председателя на НС – Цецка Цачева. Тя присъства на празничния концерт, който изнесоха самодейните колективи от град Гулянци и поздрави присъстващите в залата с думите: „Пожелавам Гулянци да бъде млад! Пожелавам Гулянци да бъде горд със своите млади хора, които да остават тук.”. Наред с личните поздрави и пожелания Община Гулянци получи по повод празника поздравителни адреси и цветя от депутати, Националното сдружение на общините, кметове на съседни общини, институции, организации и фирми.

 

  

  

 

   Подобаващ финал на празничния ден сложиха концерта на фолклорната изпълнителка Росица Пейчева и пищната заря.