bg en
Новини > Ивановден в Гиген 2012

Ивановден в Гиген 2012

2012-01-25

ТЕЖКО МЕЧКАРСКО ХОРО РАЗЛЮЛЯ СЕЛО ГИГЕН В РАННИ ЗОРИ
НА 20 ЯНУАРИ.

По традиция хората в село Гиген честват Ивановден по стар стил, и както се шегуват самите те, няма сила която да ги накара да приемат новият календар, поне що се отнася до този празник. Обичаят се тачи от местните от незапомнени времена и никой не може да каже кой и кога е сложил началото му.

И през тази година гигенчани не измениха на отколешната традиция. На 20 януари от къща на къща тръгнаха “Мечкарите”, да прогонят злите сили. Характерно за с. Гиген е, че маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро в ритъм 5-8 с втори удължен такт. Персонажите в групите са двама “стареца” и две “булки”, задължително придружени от музиканти с тъпан, барабан и кларинет. Впечатляващи са костюмите на “Мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, маски на лицата и ръчно изработен накит, който украсява главите на булките, наричан курбулец.

В края на своя обход на селото “Мекарите” посетиха кметството, където бяха посрещнати както повелява традицията с пита и сол. Кмета на Гиген – Красимир Първанов, като гостоприемен стопанин, дари лично всяка от групите.

След това настъпи най-колоритния момент от празника – надиграването в центъра на селото. Малки и големи излязоха да тропнат Мечкарско хоро заедно с “Мечкарите”. Надиграването има конкурсен характер и за целта от събралото се множество бе избрано жури, което да оценява представянето на маскираните. Всяка от 10-те групи се представи с три танца – Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Най-добрите в надиграването получиха награди. Тази година журито присъди първо място на две групи. Те получиха по 60лв. Вторите в класирането бяха наградени с 50лв., а третите с 40лв. Индивидуални награди по 20лв. бяха връчетни на две “булки” и един  “старец” за най-живописен и автентичен костюм. Поощрени за участието си в празника с по 20лв. бяха и най-малките “Мечкари” момиченце на 3 години и момче на 4 – ри. За положеното старание и отличното представяне в надиграването журито награди и всички останали групи, както и музикантите, с по 10лв. Наградния фонд за празника е осигурен от кметство Гиген, читалище “Искра” с. Гиген и спонсори.

         С награждаването и пъстро хоро завърши празника в Гиген, но е сигурно, че мечкарското хоро ще продължи да буди стопаните в ранните зори на 20 януари и следваща и по-следващата година....., докато младите с обич и желание приемат от старите тази хубава българска традиция.