bg en
Новини > Инициативи по повод 70 години от края на Втората световна война

Инициативи по повод 70 години от края на Втората световна война

2015-05-11

На тържествена церемония на 20 май кмета на община Гулянци Лъчезар Яков връчи грамоти от министъра на отбраната Николай Ненчев за принос и заслуги към отбраната на страната и „ЮБИЛЕЕН МЕДАЛ – 70 години от победата над фашизма” на ветераните от общината. Церемонията по награждаване на ветераните бе част от инициативите по повод 70 години от края на Втората световна война. На нея присъстваха седем от общо двадесетте участници във войната, кметове на кметства, представители на общинското ръководство и администрация, близки на ветераните. Тържеството започна с химна на Република България и едноминутно мълчание в памет на починалите ветерани и на героите дали живота си във войните.

Кмета на общината поздрави присъстващите с думите: „За мен е чест в този ден да съм тук заедно с вас – хората, достойно изпълнили своя дълг. Приемете тази среща като един малък жест на нашата лична признателност, на признателността на жителите на община Гулянци, за това, което сте дали и за това, което продължавате да давате - с мъдростта си, с авторитета си и с любовта си към родния край и родината.” Лъчезар Яков връчи отличията и грамотите на общо 20 достойни мъже от община Гулянци.

СТАН МИТРЕВ МАНОВ ОТ ГР. ГУЛЯНЦИ

МАРИН ФЛОРОВ ДИНОЛОВ ОТ ГР. ГУЛЯНЦИ

ПАСКАЛ МИТРЕВ ИРЛИЧАНОВ ОТ ГР. ГУЛЯНЦИ

ПЕТЪР ВАСИЛЕВ МАКЕДОНСКИ ОТ ГР. ГУЛЯНЦИ

БОРИС АЛЕКОВ ПАТКОВ ОТ С. ЛЕНКОВО

ИВАНЧО ФЕРДИНАНДОВ МИЦЕВ ОТ С. ЛЕНКОВО

ИЛИЯ ФЛОРЕВ ХАЙГЪРОВ ОТ С. МИЛКОВИЦА

ЗИНОВИ ПАСКОВ ПИЛИЧЕВ ОТ С. МИЛКОВИЦА

ИВАН АНДРЕЕВ АЛЕКСАНДРОВ ОТ С. МИЛКОВИЦА

ПАНТАЛЕЙ СТАНКОВ МАРИНОВ ОТ С. ДОЛНИ ВИТ

СИМЕОН ВАНКОВ ХРИСТОВ ОТ С. ДОЛНИ ВИТ

БОРИСЛАВ СТОЯНОВ МАНОВ ОТ С. ГИГЕН

СТАН ФЛОРОВ БОЦОВ ОТ С. ГИГЕН

ПЕТЪР БОРИСОВ ЛАЗАРОВ ОТ С. ГИГЕН

МАРИН ЛАЗАРОВ ПЕТКОВ ОТ С. БРЕСТ

КРУМ МИТОВ ЦВЕТАНОВ ОТ С. БРЕСТ

ИЛИЯ КРЪСТЕВ ГОРЧЕВ ОТ С. ИСКЪР

ПАСКО ИВАНОВ ЦУЙКОВ ОТ С. ДЪБОВАН

ИВАН ГЕОРГИЕВ КРЪСТЕВ ОТ С. ЗАГРАЖДЕН

ВЕЛИКО ПЕТРОВ ЦЕРЯНОВ ОТ С. ЗАГРАЖДЕН

На 9 май Община Гулянци и Кметство Загражден организираха тържествена церемония по повод 70 години от края на Втората световна война. Церемонията се проведе по инициатива на Руското посолство на паметника на пристанището в с. Загражден, който е издигнат в памет на руски войн, загинал във войната. Почетен гост бе Максим Петров – аташе по икономическите въпроси в Посолството на Руската федерация в България. Присъстваха зам.-кмета на общината Владимир Дюлгеров, председателя на Общинския съвет Огнян Янчев, секретаря на общината Мариана Трифонова, кмета на Загражден Росен Бешев, представители на администрацията, граждани. На церемонията присъства и ветерана от войната – Иван Кръстев от с. Загражден.

 

В словото си по повод 70-тата годишнина от края на най-страшната война в историята на човечеството Максим Петров сподели, че е очарован от факта, че местната власт поддържа в отлично състояние паметника и сподели, че е благодарен на родителите си за това, че са му предали почитта и уважението към паметта на героите и той от своя страна ще ги предаде на своите деца. Заместник-кмета на общината Владимир Дюлгеров подчерта, че 9 май носи своите послания към нас - потомците, най-важното от които – да пазим мира като най-съкровена ценност. Венци и цветя на паметника поднесоха Руското посолство, община Гулянци, кметство Загражден, ОбС на БСП, граждани.

Паметника на пристанището в с. Загражден е строен през 1984 година със средства от Българско речно плаване гр. Русе, с помощта на Международния червен кръст и очевидци на събитията от селото – Тодор Няголов, Марин Барбоев и Симеон Грабина. Той е издигнат в памет на руският войн Александър Тисанович, който през август 1944 година скача заедно с брат си от немски шлеп, превозващ военнопленници. За съжаление Александър е застрелян до самия бряг на реката. Брат му успява да се спаси с помощта на очевидците. Укрива се няколко дни в селото и заминава за Русия.