bg en
Новини > Вечер на националната носия в с. Милковица

Вечер на националната носия в с. Милковица

2013-03-05

За трета поредна година Пенсионерския клуб в село Милковица организира Вечер на националната носия. На втори март млади и стари, пременени в пъстри носии се събраха в местния ресторант, за да почетат по един интересен и оригинален начин сръчността и таланта на българката, втъкани в шевиците, обредите и обичаите на народа ни, ревниво пазени и предавани от поколение на поколение. Този уникален празник пренесе и участниците и гостите в един съвсем друг свят, в едно друго измерение. Абсолютно всички бяха облечени в автентични носии, характерни за с. Милковица. Някои от костюмите са създадени от сръчните ръце на баби и прабаби преди повече от столетие и хората ги пазят като истинско съкровище.

 Гости на самобитния празник на българската национална носия бяха кмета и заместник кмета на община Гулянци – Лъчезар Яков и Паскал Пиличев.

Самодейци от читалището и пенсионерския клуб пресъздадоха обичаи и обреди от народния календар – Коледуване, Сирни Заговезни и характерното за него „хамкане”, Лазарица, Великден, Гергьовден…. Уникален за село Милковица е обичаят „Каца – маца” или още мъжка лазарица. Той се изпълнява три дни преди Великден и по същността си повтаря традиционния празник, с тази разлика, че от къща на къща с песен на уста и кошница в ръка обикалят момци, а не моми.

  

                                                    пресъздаване на обичая "каца - маца"

Вечерта на националната носия продължи с много хумор, танци и игри за участници и публика, най-атрактивните сред които – „Гласът на Милковица”, „Разсмей публиката” и надиграване. Най-добрите в песните, шегите и танците получиха награди, както и тези с най-пищни костюми. Хората и ръчениците не стихнаха до среднощ, а хората се разделиха с обещанието, че подобен празник ще има и догодина, и по-догодина……. Имаме основание да повярваме в това обещание, защото милковчани не веднъж са доказвали колко силна е у тях почитта към традициите, колко ревностно пазят обредите, обичаите и носиите на предците си. Обичта и ентусиазма, с които предават всичкото това богатство на децата си са осезаеми.

  

Снимки: Ева Янкова с. Милковица