bg en
Новини > В Загражден отбелязаха 100 години от Балканската война

В Загражден отбелязаха 100 години от Балканската война

2012-11-25

  

На 25 ноември жителите на село Загражден отбелязаха 100 години от Балканската война. Честването бе организирано от Пенсионерския клуб с председател Евгения Попова, със съдействието на кметството и читалището. Събитието събра малки и големи в центъра на селото пред паметника на загиналите във Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Енорийския свещеник отец Пламен Линков отслужи панихида в памет на 36-та местни герои дали живота си на фронта, след което потомците поднесоха цветя и венци. Почетни гости на честването бяха двамата ветерани от Втората световна война – Велико Церянов и Иван Кръстев, които през пролетта на 2013 година ще навършат юбилейните 90 години. Гордо вдигнали глава, окичили гърдите си с медали, те се радваха на уважението и признанието на своите съселяни. Гости на събитието бяха още кмета на Загражден Росен Бешев, Галя Доцева – специалист „Образование” при Община Гулянци.

Честването продължи с тържествено събрание в пенсионерския клуб. След подобаващо начало с химна на Република България и кратка литературна програма, бе представен доклад за Балканската война и кратка история  на село Загражден. Събранието събуди много спомени у присъстващите за разкази на техни близки, свързани с войните и това как те са се отразили на семействата и бита им. Евгения Попова направи предложение всички заедно да започнат работа по съставянето на книга за Загражден, защото историята на селото е дълга и интересна и заслужава да се помни от потомците.

Паметника в с. Загражден е издигнат веднага след Балканската война в периода 1912 – 1913 година. Първоначално се е намирал в двора на старото училище, по-късно е преместен пред сградата на новопостроеното училище и накрая в центъра на селото, където се намира и днес, за да напомня на хората за героизма и саможертвата на техните предци. През годините паметника е бил ремонтиран, добавяни са имената на загиналите във войните последвали Балканската.