Община Гулянци

Събор на село Шияково

На 25 август кметство Шияково организира ежегодния събор на селото. Празникът се провежда последната събота на месец август и събира стотици местни жители, както и хора от всички краища на България, които са свързани със селото и които всяка година се прибират в бащините домове по това време на годината, за да седнат на една трапеза, да споделят спомени от детството, да се повеселят заедно.

Гости на празника бяха народният представител Стефан Бурджев, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков, секретарят Марияна Трифонова, общински съветници кметове на кметства от общината.

shiakovo 012

Кметът на Шияково Петър Парашкевов откри събора с думите: „…Винаги съм смятал, че нашето село е най-красиво на земята и знам, че всеки човек трябва да обича родния си край, защото няма по-топла страха от бащината и няма по-успокоително небе от родното!...”. Той поздрави присъстващите жители и гости на Шияково и завърши с посланието: „Нека пренесем през вековете мъдростта, родолюбието, силата на българския дух, съхранени в нашето село!”. Кметът на общината също поздрави хората за хубавия празник, пожела им да са здрави и все така сплотени. Стефан Бурджев пожела да пазят традициите и родовата памет.

            Празникът продължи с литературна програма – поздрав от местното читалище и кръшни хора с фолклорен оркестър.

shiakovo 025

Снимки: Плевен за Плевен