Община Гулянци

43 години град Гулянци

Лъчезар ЯКОВ, кмет на община Гулянци: „Важното е да надграждаме, а не да отричаме, защото с хубавите неща бързо се свиква.”

Възкръсвай всеки път, когато си обичан,

откривай щастието в дребните неща!

От лунното сребро парченце отчупи си,

от всяка топла дума верижка изплети.

С тресчици от сърцето огън запали си

и сгрей се в най-студените и мрачни дни.

Стиховете на Нели Янчева звучаха в ефира над площада в началото на празника по случай 43 години от обявяването на Гулянци за град. Още шепа години и този малък, обновен и красив град ще навърши половин столетие. До тогава трябва да се случат още хиляди неща, за да изглежда той още по-привлекателен и любимо място за живот на хората от този край. С пожелание за повече вяра и надежда в бъдещето призоваха водещите Малинка Таирова и Светослав Пенев своите съграждани от празничната трибуна в центъра на града.

Точно на този ден, 4 септември, преди 43 години Гулянци става град с правителствено решение. От тогава до днес ден след ден, година подир година местните хора живеят със самочувствието, че в историята на някогашното село се е случило нещо хубаво и голямо. С труда и всеотдайност поколения гулянчани са градили живота и лицето на своето родно място.

Началото на празника започна по тържествен начин с издигането на знамето на града на централния площад от кмета Лъчезар Яков. Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание и паметта на първия кмет на града Веска Радулова, която се спомина наскоро.

По традиция благодарствен молебен за здраве и благоденствие на град Гулянци отслужи свещеник Пламен Линков.

1. празник Гулянци 3. празник Гулянци 2. празник Гулянци

„Скъпи съграждани, днес сме се събрали по случай 43 години от обявяването на Гулянци за град. Радвам се, че ще празнуваме заедно този празник за пореден път, който е значим факт от историята на града, а и на общината. Надявам се всички да съдействаме и да вървим заедно напред за изграждането в бъдеще на един европейски град и община Гулянци. Пожелавам на всички да са щастливи, да са здрави, пожелавам им успехи и да вървим напред заедно. Честит празник!” - С тези сърдечни думи кметът Лъчезар Яков поздрави своите съграждани и гостите на града. След това за настроение музика огласи площада, а на сцената започнаха изпълненията на самодейци и самодейните колективи от народно читалище „П.Р. Славейков 1923г.“

Естествено на празник като на празник. След приветствията и пожеланията, музиката, танците и хората, дойде време и за традиционната празнична торта, на която бе изписано „43 години град Гулянци“. Секретарката на читалището Анета Атанасова разряза огромната шоколадова вкуснотия и прикани най-малките граждани да опитат от нея.

В следобедните часове на спортния комплекс в гр. Гулянци се проведе футболна среща между юношеските отбори на „Вихър” Гулянци и „Спартак” Плевен. Празничния ден завърши отново на площада с концерт на народен оркестър „Ловеч”.

Попитахме гулянчани как се чувстват на празника. Гражданин не е географско и топографско понятие ми казваха те – то е състояние на душата. Важното е какъв се чувстваш – дали си гражданин на своята държава, на родното си място – пък било то град или село.

Илийчо Цанов  Илийчо ЦАНОВ, председател на Изпълнителния комитет на Общинския съвет 1983-1988 г.

  "1984 година посрещнах десетгодишнината на града. Разликата с днешното време е, че тогава имаше много хора и имаше работа за всички. Сега е по-трудно, защото ги няма младите хора. Като има млади хора ще има и култура, и образование, и здравеопазване. 530 деца учеха в гимназията, сега са около триста…Но това е характерно за цялата държава. Къде са младите хора?... Аз имам дъщеря и зет, които вече седемнайсет години са в Испания?!..."

 

 

Гюлдениз  Гюлдениз ХАЙРЕДИНОВА:

  "Много е приятно и затова съм на площада с дечицата си. Изобщо в Гулянци е многоприятно, защото винаги има много хора по площада, интересно е. Аз съм от Никопол, а съпругът ми е от Гулянци, но тук май повече ми харесва от родния ми град. Дъщеричката ни е във втори клас , а малкият посещава детската градина. Надявам се в бъдеще животът ни да продължи успешно и да постигнем мечтите си."

 

кмет  Обърнахме се и към кмета Лъчезар Яков с въпрос какво е най-важното, което се е случило през неговите мандати, за утвърждаване на Гулянци като град.

 "Най-съществен принос това са реализираните европейски проекти за милиони левове, над 20 милиони. Това са пари, които се вложиха за инфраструктурни проекти – улици, площади, улично осветление, пътища . Извършени бяха много ремонти на здравни служби, само за болницата вложихме 400 хиляди лева. Направихме кухня за социалния патронаж, Център за обслужване на граждани. Детските училища и детски градини основно сме ги ремонтирали. Остават ни три четвъртокласни пътни участъка, които искаме да ремонтираме, евентуална подмяна на ВИК, изграждане на отводнителна канализация за големите селища Брест и Гулянци. Имаме три площада ненаправени, но имаме проектна готовност за всички тези дейности. Надявам се, че хората усещат положителните промени, защото всичко ново се взема като даденост, защото с хубавото бързо се свиква. Важното е да се научим да пазим и да надграждаме, а не да отричаме."

 

Димитър СТОЙКОВ

Плевен – Гулянци, септември

Снимки: Димитър Стойков, Анко Анков