Община Гулянци

Събор на село Шияково

На 26 август кметство Шияково организира традиционния събор на селото.

Празника събра над 250 човека от всички краища на България, които са свързани със селото и които всяка година се прибират в бащините домове по това време на годината, за да седнат на една трапеза, да споделят спомени от детството, да се повеселят заедно.

Гости на празника бяха народните представители от БСП Красимир Янков и Стефан Бурджев, зам.-кмета на общината Владимир Дюлгеров, секретаря Марияна Трифонова, кметове на кметства.

Събора откри кмета на Шияково Петър Парашкевов. Той поздрави присъстващите и изрази радостта си от това, че толкова много хора са откликнали на поканата за празника и са дошли от близо и далеч, водени от обичта към бащиния дом и роден край. Той пожела на всички здраве и весело настроение. Марияна Трифонова също поздрави хората с вълнуващи думи: „В този забързан, динамичен свят - свят без граници, всички ние търсим място, което ни е мило, свидно и където знаем, че винаги ще срещнем приятели и познати. Тук всички ние сме си у дома, тук няма наши и ваши, тук е минало нашето детство, тук всички сме от нашето село Шияково!...Нека да мислим, обичаме и да милеем за родния край!” Депутатите изразиха възхищението си от бодрия и силен дух на местните хора, които въпреки годините и трудностите са съхранили младежкото си настроение, ведрите усмивки и желанието за развитие.

Празника продължи с литературна програма – поздрав от местното читалище и кръшни хора до късно през нощта.