Община Гулянци

Кукери обходиха Гулянци на Ивановден

Четири групи кукери обиколиха Гулянци в днешния ден, за да прогонят злите сили от домове, учреждения и фирми.

От тъмни зори, с удари на тъпан, викове и песен на звънци, маскираните влизаха от къща в къща, а ранобудните стопани ги срещаха с отворени порти, греяна ракия и вино, даряваха ги всеки според възможностите си и потропваха с тях хора и ръченици. По обяд групите се събраха в центъра на града, влязоха в сградата на Общинска администрация и другите учреждения, а сетне завиха кръшно хоро на площада. Малки и големи излязоха в мразовития ден, за да станат част от общото веселие по случай Ивановден. В разгара на празника заваля обилен сняг, което създаде допълнителна радост у хората, защото едно от народните поверия свързани с Ивановден гласи: „Голям сняг – голям комат”. 

  

Честването на Ивановден по този начин е отколешна традиция в Гулянци. Характерното за района е, че маскираните се наричат освен „кукери” и „луди булки”. Задължителни персонажи в групите са поп, булка и младоженец, мечка, полицай. Костюмите са дело на участниците в празника като има такива,които са предавани от поколение на поколение десетилетия наред. Вярването е, че с влизането си в дома „лудите булки” прогонват злите сили и духове и за стопаните годината започва на чисто. На особена почит в този ден са именниците. Навремето маскираните са влизали първо в техните къщи и са ги „къпели” ритуално за здраве. С времето този обред е отпаднал, но като цяло традицията, свързана с празника е запазена.

   

Тази година по-голяма част от участниците в групите бяха млади момчета, което доказва желанието на новото поколение да приеме и продължи традициите на старото. Талисман на групата на Дамян Велков беше Момчил Войков на 11 години. Сред „лудите булки” в групата на Румен Станев бяха Ивелин и Мартин Станеви и Денислав Венциславов на възраст между 10 – 13 години.