Община Гулянци

Новини

Новини

Клубът на хората с увреждания и клубът на пенсионерите в с. Ленково отпразнуваха Бабинден

На 21 януари Клуб на хората с увреждания „Надежда” с. Ленково отбеляза Бабинден (по стар стил) с пресъздаване на ритуалите и обредите свързани с празника и весело тържество.

Прочети още

За 100 годишната баба Танаска от Ленково тайната на дълголетието е в труда

На 2 януари Танаска Флорева от с. Ленково навърши 100 години. По този повод, днес, кметът на община Гулянци Лъчезар Яков я посети лично и ѝ поднесе почетен плакет, парична награда, торта и цветя. Той я поздрави за куража и борбения дух, пожела ѝ още дълги години да се радва на здраве и спокойствие. Танаска Флорова получи подарък и цветя и от Кметство Ленково.

Прочети още

Традиционното Мечкарско хоро разлюля Гиген на 20 януари

От незапомнени времена в с. Гиген празнуват Ивановден на 20 януари (по стар стил). И тази година гигенчани не изневериха на традицията и от рани зори отвориха портите си на този ден, за да влязат така наречените «Мечкари», да прогонят злите сили и годината да започне на чисто. В края на своя обход “Мечкарите” посетиха кметството, където бяха посрещнати от домакините с пита и дарове.

Прочети още

Ивановден в Гулянци

Седем групи кукери обикаляха Гулянци на Ивановден, за да прогонят злите сили. От тъмни зори, с удари на тъпан, викове и песен на звънци, маскираните влизаха от къща в къща, а ранобудните стопани ги срещаха с отворени порти, вино и погача, даряваха ги всеки според възможностите си и потропваха с тях хора и ръченици. Кукерите влязоха и в сградата на Общинска администрация, където ги посрещна и дари кмета на общината Лъчезар Яков.

Прочети още

Инициатива по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Гулянци - шанс, толерантност и успех.”

На 14 януари Община Гулянци, СУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци и Сдружение с нестопанска цел „Виа Хуманика” гр. Плевен организираха честване на ромската нова година – Банго Васил в Конферентната зала на община Гулянци. Празникът е част от инициативите за преодоляване на негативните стереотипи, включени в дейностите по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в община Гулянци - шанс, толерантност и успех.”

Прочети още