bg en
Новини > Участниците в Международната гребна регата по Дунав "ТИД 2012" спряха за почивка при с. Дъбован

Участниците в Международната гребна регата по Дунав "ТИД 2012" спряха за почивка при с. Дъбован

2012-08-17

  

За поредна година Международната гребна регата ТИД премина край нашите брегове по пътя си от Инголщад, Германия към делтата на Дунав в Румъния. По традиция участниците в нея спряха за почивка при с. Дъбован. Мястото е предпочитано заради широкия и удобен плаж, близката тополова гора и гостоприемството на местните хора. Кметство Дъбован бе осигурило всичко необходимо, за да се чувстват участниците добре през своя престой – задължителните хигиенен пункт и вода, храни и напитки, предлагани от местни търговци.

  

Атмосферата, която цареше на Дунавския плаж на 17 август доказа на практика осъществяването на една от целите на регатата, а именно взаимно опознаване на културите и осъществяването на трайни връзки между народите, живеещи по поречието. Чуждите участници не скриха възхищението си от екологичните дъбовански домати и с удоволствие опитваха от продукцията на местните стопани. Те от своя страна с любопитство наблюдаваха пристигащите канута и лодки и вещината и умението, с които гостите превърнаха тополовата гора и брега в един малък и оживен палатков лагер.

  

Участниците в 57-мото издание на речния поход по река Дунав са около 200 души от  Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Сърбия, Румъния, България, Холандия и Израел. Плаването за най-големите ентусиасти, около 20 на брой,  започна  на 23 юни от стартовата точка Инголщад. Останалите се включват в регатата в различните й етапи. Като например екипът от Северозападна България – Пламен Давидов и Росен Тодоров. Те привлякоха вниманието ни с атрактивния катамаран, с който плават. Съоръжението е дело на Пламен, който е икономист по професия, но конструктор по призвание. Проектирането и създаването на плавателното средство е отнело около година труд, сподели той, а вече няколко години участва в регата. Екипажът е от ветераните в ТИД. Пламен и Росен се включват във вълнуващото приключение от почти десетилетие.

ТИД или "Tour International Danubien" се провежда ежегодно като минава през почти всички крайбрежни страни по течението на реката - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Югославия и България. В продължение на близо 2 месеца участниците в регата преминават около 2 500 километра, разделени на отделни етапи. В българския етап преди Дъбован лодките са акостирали в Лом, Козлодуй, Остров, а на 18 юли продължиха за Белене, Свищов, Русе, Ряхово, Пожарево и Силистра. Международния гребен поход ще завърши на 7 септември в делтата на Дунав в Румъния.

Най-малкият български участник в регатата - едва на 2 години и осем месеца,
почива в обятията на майка си след уморителния и изпълнен с емоции ден.