bg en
Новини > Басейнова дирекция гр. Плевен, Община Гулянци и ОДЗ "Незабравка" отбелязаха заедно Световният ден на околната среда.

Басейнова дирекция гр. Плевен, Община Гулянци и ОДЗ "Незабравка" отбелязаха заедно Световният ден на околната среда.

2012-06-05

Днес Басейнова дирекция за управление на водите – Дунавски район с център гр. Плевен и Община Гулянци проведоха съвместна акция по повод Световния ден на околната среда. Експерти от дирекцията и представители на Общинска администрация посетиха ОДЗ “Незабравка” и прекараха един пълноценен и приятен преди обед сред децата като организираха конкурс за рисунка на тема “Околната среда и ние”, гледаха заедно образователни филмчета и засадиха дръвчета в двора на детското заведение.

Община Гулянци осигури за акцията 14 броя декоративни дървета и почерпка за децата. Гостите подариха на малчуганите подаръци с екологична насоченост. Това е първата инициатива от този вид, която провеждат от Басейновата дирекция, но идеята е да се превърне в редовна практика. Целта е да се продължи традицията за засаждане на дръвчета, в райони където е необходимо и в същото време, чрез подобни мероприятия да се възпита у най-малките отговорно отношение към околната среда и обич към природата. В програмата на експертите днес е включено и посещение в екоклуб “Дунав” с. Байкал.

  

  

Въодушевлението от рисуването обхвана малки и големи и те заедно сътвориха чудни пейзажи с много слънце и цветя, златни плажове и зелени планини.

 

Дъждът не попречи на саденето на дърветата, а напротив – обилно поля младите фиданки.

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и глобален ден за положително действие за околната среда. За първи път се отбелязва през 1972 г., а днес е едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и нейното опазване. Темата на Световния ден на околната среда през 2012 година е „Зелена икономика: Ще се включиш ли и ти?".