bg en
Новини > 140 години образователно дело в село Милковица

140 години образователно дело в село Милковица

2012-06-01

  

На първи юни ОУ ”Христо Ботев” с. Милковица отбеляза три празника с голямо тържество – 1 юни Денят на детето, денят на патрона на училището и 140 години образователно дело, като акцент в честването бе именно юбилеят. Сред гостите уважили събитието бяха кмета на община Гулянци – Лъчезар Яков, зам.кмета Паскал Пиличев, началник отдел „Разработване и отчитане на проекти, образование, здравеопазване и социални дейности” - Адриян Апостолов, представители от общинска администрация и общинския съвет, кмета на Милковица Иван Александров, кметове на кметства, ръководители на институции, учреждения и фирми от общината, бивши директори, учители и възпитаници на училището.

Празника започна с тържествено шествие от сградата на училището, през централната част на Милковица, до салона на читалището. Начало на литературно – музикалната програма, подготвена от учителите и учениците от всички класове, дадоха химните на Република България и на Европа. Точно в десет часа всички ученици в салона рецитираха стихотворението „Аз съм българче”, заедно с десетки хиляди свои връстници от цялата страна. В празничната програма участваха и децата от детската градина, певческата група при местния клуб на пенсионера и вокална група „Щуротия” при СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци.

   

Директора на училището Маринела Желязкова приветства присъстващите и както подобава за такъв значим юбилей получи много поздравителни адреси, цветя и подаръци. Кмета на общината подари аудио система, с която да бъдат озвучавани концертите и мероприятията, изпъстрящи културния календар на училището. Маринела Желазкова благодари за оказваната помощ и съпричастността към проблемите на училището на кмета на с. Милковица, на кмета на общината, председателя на Общинския съвет, както и на всички институции, граждани и фирми, помагали през годините за развитието на образованието в селото. Тя обърна внимание на някои впечатляващи факти от историята на учебното дело в Милковица. Първите данни за провеждане на обучение по тези места са от 1872 година, когато неизвестен шивач-абаджия провеждал учебни занятия с неколцина деца в дома си. Наред със занаята те изучавали и четмо и писмо. След Освобождението обучението в Милковица (по онова време Гаурене) е свързано с името на Стефан Попдимитров – един от четниците на Христо Ботев. Години наред учебните занятия се провеждали по частни домове, докато през 1928 година е открита първата училищна сграда. Горе-долу по същото време броят на учениците се увеличава и достига над 500. За жалост сега децата, които се обучават и възпитават в ОУ „Христо Ботев” са едва една пета от тази цифра. През цялата 140 годишна история училището е развивало разнообразна учебно-възпитателна дейност с особени постижения – хорови състави, танцов състав, вокална група, кръжоци, отбори по баскетбол, футбол, хандбал, лека атлетика. Учениците от различните класове и сега постигат отлични резултати в олимпиади, общински, областни и национални конкурси по изобразително изкуство, както и в състезанията „Млад огнеборец”, „Защита при бедствия и аварии”. За пета поредна година в ОУ „Хр. Ботев” със съдействието на РПУ Гулянци, действа Детска полицейска академия.