bg en
Новини > Панаирни дни Гулянци 2012

Панаирни дни Гулянци 2012

2012-05-27

Жителите и гостите на град Гулянци празнуваха в дните от 25 до 27 май с организираните от Община Гулянци и читалище „П.Р.Славейков 1923”  традиционни Панаирни дни. Въпреки лошото време малки и големи се забавляваха със съпътстващите събитието културни и спортни прояви.

Тържествено откриване на тридневния празник направи кмета на общината Лъчезар Яков, след което самодейните състави и изпълнители при читалището поднесоха на публиката една пъстра програма от песни и танци. Фурор в залата предизвика появата на най-малките артисти – децата от ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци. Градуса на настроението до самият  край на концерта поддържаха – балетната формация, детската вокална група, танцовият състав „Северняшки ритми”, народното трио „ИСИ” и индивидуалните изпълнители при читалището.

  

 

       

Първата празнична вечер продължи с концерт на вокална група „Петте сезона” с ръководител Стефан Диомов. Младите таланти предизвикаха интереса на местната публика с популярни песни от репертоара на „Тоника”, както и със свои парчета. В разгара на концерта публика и певци пееха заедно „Здравей, как си приятелю”, „Приятели”, „Бургаски вечери” ….. Първото празнично хоро в Панаирните дни поведе лично Стефан Диомов. Минути след това небето бе озарено от пищна заря.

 

Вторият от панаирните дни в Гулянци премина под знака на народното творчество. За девети пореден път града бе домакин на фолклорен събор, който събра състави и изпълнители не само от местните читалища, пенсионерски организации и училища а и от общините Долна Митрополия, Кнежа и Плевен.  Пъстрия празник на българската музика и танци започна с шествие на участниците в централната градска част. По късно кмета на общината даде старт на концертната програма, която продължи до късния следобед. Тази година в Събора на народното творчество участваха 24 колектива, общо 300 певци, танцьори и инструменталисти. Най-малкият участник беше Симона Бецова от гр. Плевен на 5 години, която се представи с китка народни песни. Всички колективи и индивидуални изпълнители получиха грамоти за отлично представяне и сувенир за спомен.

  

   

В съботния ден се проведе и турнир по шахмат, който е в съпътстващите прояви на панаира още от първото му организиране през 2001 година. Любители на чернобялата дъска от общината демонстрираха уменията си в играта почти през целия ден. Всички участници получиха грамоти, а победителите класирани на първо, второ, трето и четвърто място – парични награди.

 

 

Втората панаирна вечер започна и завърши с дълго и весело хоро, защото на площад „Свобода” пя любимата на мнозина певица – Славка Калчева.

 

Последният от празничните дни бе посветен на най-малките жители и гости на Гулянци. Специално за тях Община Гулянци и читалище „П.Р.Славейков 1923” всяка година организират детско утро „Децата на Гулянци пеят, творят и мечтаят”. В това мероприятие сцената е изцяло на разположение на малките таланти. В програмата тази година участваха детските градини на Гулянци, Сомовит, Милковица и Брест, както и много смели малки таланти, които се представиха по собствена инициатива с песни, стихове и танци. За художниците бе организиран конкурс за рисунка на асфалт на тема „Под майската дъга”. За жалост дъждът осуети проявата в този й вид, но децата получиха блокчета и моливи и нарисуваха своето виждане по темата. Рисунките им украсиха информационните табла в центъра на града. Като награда за положеното старание и отличното представяне в детското утро малчуганите получиха грамоти, много подаръци и лакомства от организаторите.

    

 

Дъждът в неделният ден не помрачи настроението и от другата проява – турнир по тенис на корт. Общо 12 състезатели от клубовете в Плевен, Комарево и София, както и местни любители на този спорт мериха сили на новото игрище за тенис на корт, което бе открито преди почти година на празника на Гулянци - 4 септември. Първи в надпреварата, която бе организирана по двойки се класираха Пламена Иванова и Тихомир Иванов от гр. София. След тях остана двойката Сашо Ангелов от гр. София и Гето Пенков – представител на домакините. На трето място в турнира се класираха Цветелин Йорданов и Александър Георгиев от тенис клуб Комарево. Победителите получиха купа и медали.

 

 

   

Панаирното настроение царува три дни в Гулянци, въпреки студа и дъжда. Въртележките не спираха, от скарите се носеше ароматен дим, а бирата се лееше студена и пенлива. От всички най-щастливи бяха децата с цялото изобилие от лакомства и атракциони, които може да предложи само един панаир.