bg en
Новини > Древен празник в село Искър

Древен празник в село Искър

2012-05-12

На 12 май хората от село Искър отпразнуваха заедно традиционния празник Еремия. Честването бе съчетано с откриване на паметник в памет на загиналите през войните и освещаване на обновения център на селото. Събитието уважиха кмета на община Гулянци - Лъчезар Яков, заместник кмета – Паскал Пиличев, председателя на Общински съвет Гулянци – Огнян Янчев.

Тържеството започна с откриване и освещаване на паметника, който е изграден с бюджетни средства на кметството през 2010 година. По време на официалната церемония кметския наместник на Искър – Стефан Тодоров изрази благодарност към кмета на общината и администрацията и сподели, че хората от селото са доволни, че са родени и живеят тук. Той акцентира върху сливането на старото и новото, визирайки хилядолетната история на населеното място и новият площад в централна част, изграден по проект на Общината, финансиран от Европейския съюз. От своя страна Лъчезар Яков увери, че и за в бъдеще ръководството и служителите ще правят всичко възможно за подобряване качеството на живот на хората.

    

Празника продължи с водосвет и  курбан в чест на пророка Еремия, Живял 650 години пр.  Хр.. След това жителите и гостите на селото се настаниха под дълбоката сянка на парковите дървета, за да хапнат от вкусната курбан-чорба, да се повеселят дружно с програмата на певческата група към местното читалище и да тропнат кръшно българско хоро. Не е известно, какво свързва Искър с пророка Еремия, но има категорични доказателства, че честването датира от хилядолетия, разказа Стефан Тодоров. За известен период празника е бил позабравен, но преди пет години е възстановен. Навремето хората са празнували Еремия във вековната дъбова гора в покрайнините на селото.