bg en
Новини > Плевенската филхармония гостува в Гулянци

Плевенската филхармония гостува в Гулянци

2012-04-18

На 18 април Плевенската филхармония гостува за втори път на гулянска сцена с образователен концерт за най-малките жители на общината. Събитието препълни салона на читалище „П.Р.Славейков 1923” не само с ученици и учители, но и много граждани, желаещи да се насладят на изпълненията на симфоничния оркестър с диригент Славей Тинчев.

Концертът на тема „Бисери от световната класика” съдържаше произведения на Моцарт, Хайдн, Брамс, Шуберт, Щраус и беше така подготвен и поднесен, че да задържи неспокойното детско внимание. Изпълненията бяха съчетани с излъчването на тематични мулти-медийни филмчета, а арфистката Доля Рахнева влезе и в ролята на водещ като отлично комуникираше с децата и провокираше интереса им. На сцената се качиха и възпитаници на Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” гр. Плевен. Финалът на концерта предизвика най-бурни овации, тъй като последното изпълнение на „Полка” от Щраус бе съчетано с ритмичната „музика” на чук върху наковалня. Комичния образ на ковача и хармонията на нетипичната комбинация от инструменти изправи публиката на крака. В този момент на практика се доказаха думите на преподавателя по музика Евгени Лилов, с които той откри концерта, цитирайки Шостакович - „Любителите и познавачите на музиката не се раждат такива, а се изграждат ...”

Плевенската филхармония получи цветя от кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков и Общинска администрация, от ръководството на СОУ „Хр. Смирненски” и много букети от децата.

   

Концерта в Гулянци е част от цикъла образователни концерти, чрез които по своя инициатива Плевенската филхармония подпомага работата на учителите по музика в училищата и цели да възпита у децата вкус и усет за красивата и стойностна музика. Директорът на филхармонията – Евлоги Илиев обясни, че от есента насам са изнесени около 10 подобни концерта пред ученици от училища на областния град. СОУ „Хр.Смирненски” гр. Гулянци е първото извън Плевен, което организира среща на своите възпитаници с класическата музика. Предстои подобни концерти да бъдат изнесени в Ловеч и Левски, допълни още г-н Илиев.