bg en
Новини > "Балкански аристократи" на Гулянска сцена

"Балкански аристократи" на Гулянска сцена

2012-04-12

На 12 април Самодейният театрален колектив при читалище „П.Р.Славейков 1923” гр. Гулянци постави „Балкански аристократи” на Любинка Бобич. Режисьор на постановката е доайенът на гулянския театър Венелин Геров.

Публиката изпълни салона нетърпелива да се посмее с известните местни комици, които се въплътиха в ролите на Коко, Тото, Нини…. Сюжетът - актуален днес, точно колкото и през 19 век, създаде много настроение в салона. Вечната тема за брака по сметка и силата на истинската любов е чудесно преплетена с друга още по-актуална за нашите географски ширини – стремежът на балканеца да бъде европеец, което понякога е извор на безброй комични ситуации. Пиесата поставя въпросите – трябва ли да загърбим своята идентичност, за да приемем изцяло чуждият манталитет? Докъде можем да направим компромис с балканската си същност, за да живеем европейския начин на живот? Отговорите, гарнирани със солидна порция смях остават за публиката. Но изводът е достатъчно красноречив, защото финалът на постановката бе гръмко озвучен от нашенско хоро, а появата на актьорите за поклон изправи публиката на крака.

  

   

Режисьорът – Венелин Геров обеща от сцената още 27 години да работи със самодейците и да радва любителите на театралното изкуство. Освен бурни овации, самодейният състав получи цветя и парична награда за положения труд от Кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков и Общинска администрация. От своя страна самодейците изказаха специална благодарност към Главният архитект на Община Гулянци  Светла Радулова, чието дело са декорите за пиесата. Още през зимата, след като прочела пиесата в нея се зародила идеята да направи като подарък за читалището подходящи декори за сцената. След като плановете били съгласувани с читалищния колектив и режисьора г-жа Радулова се заловила с изработката, с помощта на Силвия Лабчева, също служител в Общинска администрация и самодеец от много години. Новите декори са много ценна придобивка за читалището, тъй като изобразяват градски и селски дом и ще бъдат приложими и в други постановки.

  

Самодейният театър в Гулянци е с дългогодишни традиции. От създаването на читалището насам театралната постановка е задължителна част от културния календар на града. От тридесет години режисьор на постановките е Венелин Геров. На сцената са поставяни предимно комедии, сред които „Криворазбраната цивилизация”, „Големанов”, „Бюро за женитби”, „Щуро племе”, „Вражалец”, „Луди – млади” и други. Актьорите са хора от различни възрасти и с различни професии, но обединени от любовта си към изкуството, ентусиазма и желанието да даряват на публиката незабравими мигове.