bg en
Новини > Пролетен концерт в село Брест

Пролетен концерт в село Брест

2012-03-30

Трима самодейци от Брест отпразнуваха 40 години на сцена. Събитието организирано в тяхна чест се превърна в голям празник за цялото село. На 30 март вечерта салона на читалище “Н. Вапцаров” се изпълни с публика и гости, дошли да поздравят юбилярите и да се насладят на пъстрият пролетен концерт, дело на служителите при читалището и самодейните колективи.

  

Бисерина Кочева, Цветанка Куминкова и Аспарух Захариев четири десетилетия са неизменно на сцена и активно участват в местни, регионални и национални изяви, фестивали и събори. Това разказа секретаря на читалището в Брест Детелина Митова. Двете дами са певици и имат зад гърба си безброй индивидуални участия и безброй отличия и грамоти. Бисерина Кочева е носител на три златни медала от Събора в Копривщица. Аспарух Захариев освен певец е и актьор в местния театрален колектив. От 15 години и тримата пеят във вокална група “Брястовете” с ръководител Димитър Занов и корепетитор Иван Минков.

 

В концерта в чест на доайените взеха участие всички колективи и индивидуални изпълнители при читалище “Никола Вапцаров” - Състав за художествено слово с ръководител Венета Йочева, Детска фолклорна група с ръководител Денка Николова, Танцов състав с ръководител Иван Минков и Вокална група “Брястовете”. На сцената се качиха и най-малките самодейци от Брест и Гиген. Малчуганите от ОДЗ “Щастливо детство” с. Брест поздравиха юбилярите и гостите със свои изпълнения. Деца от Гиген изпълниха народна песен и китка фолклорни мелодии на кларинет.

Гости на празника бяха Кмета на село Брест Любомир Божинов, Главен специалист „Образование, здравеопазване и социални дейности ” при Община Гулянци – Галя Доцева, представители на местния бизнес, общественици. Бисерина Кочева, Цветанка Куминкова и Аспарух Захариев получиха много поздрави, грамоти и подаръци. Галя Доцева поднесе от името на Кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков и Общинска администрация пожелания за здраве и още дълги години на сцена и по един красив сувенир за спомен на самодейците. Грамоти и цветя поднесе и Кмета на село Брест г-н Божинов. Председателя на читалището Венета Йочева връчи почетни грамоти и предметни награди за усилената творческа дейност през годините.