bg en
Новини > Общински ученически игри 2011 - 2012

Общински ученически игри 2011 - 2012

2012-03-05

  На 28 февруари стартираха общинските ученически игри в община Гулянци. Те са първият етап от националните ученически игри, които се утвърждават за всяка учебна година със заповед на Министъра на образованието, младежта и науката. Следващият етап са областните игри през март, в които участват победителите на общинско ниво, следват зоналните през април и държавните финали през май-юни. Ученическите игри са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности и дарования, както и дееспособността на учениците в областта на спорта. Дисциплините, в които се състезават децата са баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, тенис на маса, бадминтон, лека атлетика и шахмат.

Надпреварите в Община Гулянци започнаха с турнир по шахмат. Срещите се проведоха на 28 февруари в СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци между отборите на СОУ „Ас. Златаров” с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев” с. Брест и домакините. По регламент отборите бяха съставени от по 3 момчета и едно момиче разделени в две възрастови групи 5 -7 клас и 8 – 10 клас. Особено добра подготовка в играта показаха двата отбора от Брест и те заслужено си извоюваха първо място и в двете възрастови групи. Това може да послужи като добър пример за приемственост между поколенията, защото момчетата и момичетата са се подготвяли усилено за турнира с помощта не само на своя преподавател, а и на възрастните хора от местния пенсионерски клуб. На второ място в турнира по шахмат се класираха отборите на Гиген, трети останаха учениците от Гулянци.

Общинските ученически игри продължиха на 29 февруари с турнир по тенис на маса. Домакин отново бе СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. В състезанието участваха училищните отбори 5-7 клас и 8 – 10 клас на  Гиген, Брест и Гулянци. Срещите се играха на новите тенис маси, закупени за училището в началото на тази година от Община Гулянци. Най-добри умения в играта при първата възрастова група демонстрираха учениците от отбора на домакините. Те се класираха на първо място и ще представят община Гулянци в областния турнир по тенис на маса в град Плевен през месец март. На второ място в тази възрастова група се класира тимът на ОУ “Хр. Ботев” с. Брест, на трето – СОУ “Асен Златаров” с. Гиген. При големите първи стана отборът от Брест, следван от Гиген и Гулянци.

На 2 март се проведе турнир по баскетбол. В оспорвана среща се представиха училищните отбори на СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци и ОУ “Хр. Ботев” Милковица. И двата тима показаха добра подготовка, но домакините взеха превес и се класираха на първо място.

Всички участници в спортните надпревари получиха от Община Гулянци флагчета и грамоти.

Общинските ученически игри ще продължат след 20 март с турнир по футбол, в който ще вземат участие СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци, СОУ “Асен Златаров” с. Гиген, ОУ “Хр. Ботев” с. Милковица и ОУ “Хр. Ботев” с. Брест.