bg en
Новини > Седмица на толерантността в СОУ "Хр.Смирненски" гр. Гулянци

Седмица на толерантността в СОУ "Хр.Смирненски" гр. Гулянци

2012-01-26

Дните от 16 до 20 януари преминаха под знака на толерантността в IX „а” клас на СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци. Идеята се зародила в края на миналата година след отбелязването на Международния ден на толерантността – 16 ноември, разказа класният ръководител на класа Емилия Кръстева. Децата и тяхната учителка сметнали, че един ден в годината не е достатъчен, за да възпита и развие толерантни нагласи и взаимоотношения у хората и взели решение да започнат новата 2012 година с тази инициатива.

Седмицата на толерантността деветокласниците откриха на 16 януари с дискусия по темата в Часа на класния ръководител. На 17 януари децата продължиха дебатите си по проблемите на толерантността в училище, у дома и в живота, и в часа по Психология и логика с преподавател Росица Янева. От нея те получиха задача да напишат есе по темата. На 18 януари Силвия Паскова – учител по изобразително изкуство обяви конкурс за най-добра рисунка, с която младите художници да изразят своето виждане за толерантни отношения. На 19 януари в инициативите посветени на толерантността се включи и Народно читалище „П.Р.Славейков 23” гр. Гулянци. В детската библиотеката деветокласниците имаха възможност да гледат три презентации на тема „Толерантност”, изготвени от Малинка Таирова – гл.библиотекар при читалището. Мероприятието уважиха: Директора на СОУ „Хр. Смирненски” – Митко Нитов, Главен специалист „Образование, здравеопазване и социални дейности ” при Община Гулянци – Галя Доцева, секретаря на чит. „П.Р.Славейков” – Анета Атанасова. След прожекцията всички присъстващи споделиха как ще повлияе наученото и видяното през тези няколко дни на отношението им към околните. Според Емилия Кръстева резултатът е на лице, децата са по-склонни да споделят, да обсъждат проблемите си, да обмислят постъпките си спрямо околните. В последният ден от тази седмица подобаващ край на инициативата сложи общата среща-дискусия между ученици, родители и учители. На срещата бяха обявени най-добре представилите се деца в конкурса за есе и конкурса за рисунка на тема „Толерантност”. Уменията на младите писатели оцени комисия в състав Росица Янева – преподавател по Психология и логика и Цветомира Цогева – преподавател по Български език. На I-во, II-ро и III-то място се класираха съответно Елена Станчева, Полина Серафимова и Ивка Александрова. Със специална награда в литературния конкурс бе удостоена Магдалена Драгомирова за нейното есе «Толерантността». Уменията на художниците оцени комисия от двама преподаватели по изобразително изкуство – Силвия Паскова и Тотка Колева. Картината на Илиян Иванов «Толерантност между нациите» бе отличена с първа награда. Втора награда получи творбата «Да бъдем толерантни» на Магдалена Драганова, а трета - «Хора срещу расизма» на Емил Ковачев. В този конкурс също бе дадена специална награда за рисунката «Да подадем ръка на света» на Ани Флорова.

Победителите получиха сувенири и книги от своя класен ръководител. Целият IX «а» клас бе награден за чудесната инициатива от директора на училището – Митко Нитов с тридневна екскурзия по избрана от тях дестинация.