bg en
Новини > Първа копка на най-мащабния до момента проект на община Гулянци за изграждане на спортни комплекси и площадки.

Първа копка на най-мащабния до момента проект на община Гулянци за изграждане на спортни комплекси и площадки.

2014-03-25

 

На 25 март официално бе даден старт на строително ремонтните работи по проект „Изграждане на спортен комплекс в с. Брест, спортен комплекс в гр. Гулянци и спортни площадки в селата Гиген, Долни Вит, Сомовит и Милковица”. За церемонията по полагането на първата копка на обекта в Гулянци гостува областния управител Илиян Йончев. Събитието уважиха ръководители на фирми и институции от общината и областта, имащи отношение към изграждането, стопанисването и ползването на съоръженията, представители на медиите, граждани. Присъстваха кмета на Общината Лъчезар Яков, председателя на ОбС гр. Гулянци Огнян Янчев, Зам.-кмета Паскал Пиличев, общински съветници, кметовете на кметства, представители на администрацията.  Начало на церемонията сложи отец Пламен Линков с водосвет и молитва за благополучие на начинанието. Първа копка на обекта направиха областния управител Илиян Йончев, кмета на община Гулянци Лъчезар Яков и управителя на дружеството – изпълнител Искрен Пашов. Както повелява традицията след това г-н Яков разби бутилка шампанско в кофата на багера и пожела спорна работа на дружествата, които ще осъществяват строителството и строителния надзор и изрази задоволството си от стартирането на най-мащабния до момента проект на общината.

Събитието продължи с пресконференция, на която заинтересованите лица получиха повече информация за проекта. Областния управител Илиян Йончев изрази удоволствието си да е част от церемонията по стартирането на такова значимо начинание, не само за общината, но и за областта.

Проект „Изграждане на спортен комплекс в с. Брест, спортен комплекс в гр. Гулянци и спортни площадки в селата Гиген, Долни Вит, Сомовит и Милковица” се осъществява от община Гулянци по мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони по силата на ДОГОВОР № 15/321/01143. Финансираща организация е  Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони. Стойността на проекта е 5 859 922 лева, срока за изпълнение на строително-ремонтните работи е шест месеца, а срока за приключване на дейностите по проекта до 2015 година.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на живот и условията за масов спорт на територията на населените места в община Гулянци чрез рехабилитация на стари и създаване на нови спортни съоръжения. Основната цел на настоящото проектно предложение е да се подобри работоспособността, както и здравето – физическо и психическо, на населението в община Гулянци и да се намали миграцията от селските към градските райони, като се подобри средата на живот и се осигури свободен достъп до спортни и културни мероприятия. Освен това ще бъдат подпомогнати в дейността си спортните клубове и обучителните заведения в района. Спортистите, младежите и децата ще имат на разположение многофункционални и атрактивни комплекси за спорт и отдих, отговарящи на всички съвременни норми за безопасност и хигиена.

Проекта предвижда в село Брест да бъде ремонтиран стадиона с прилежащите му сгради и благоустрояване на парка. Новото футболно поле ще е застлано с изкуствена тревна настилка; ще бъде извършен ремонт на трибуните за зрители, ще бъдат изградени паркинги. Новият спортен комплекс в град Гулянци ще бъде изграден на мястото на съществуващия стадион „Юри Гагарин”. Новото игрище ще е с размери  68/105м., ще има лекоатлетическа писта, допълнително открито комбинирано игрище, басейн с дължина 25 метра и тенис кортове. По проекта ще бъдат изградени още обслужваща сграда, паркинги, алеи и кътове за отдих с детски площадки. По проекта в Гиген, Милковица и Долни Вит ще бъдат направени комбинирани спортни площадки за баскетбол и волейбол, в Сомовит ще бъдат монтирани уреди за фитнес на открито и маса за тенис.