bg en
Новини > ПАНАИРНИ ДНИ ГУЛЯНЦИ 2013

ПАНАИРНИ ДНИ ГУЛЯНЦИ 2013

2013-05-28

    

Гулянци празнува Панаирни дни за 13-та поредна година в последния уикенд на месеца. Организаторите на майските празници Община Гулянци и НЧ „П.Р. Славейков 1923” отново се бяха постарали да създадат настроение у всички гости и жители на града с разнообразна програма от културни и спортни мероприятия. Кмета на общината Лъчезар Яков откри официално Панаирните дни на 24 май в салона на читалището. Подобаващ старт на тържествата сложи последвалия концерт на самодейните колективи и изпълнители при НЧ „П.Р.Славейков” и децата от ОДЗ „Незабравка” гр. Гулянци. Първата панаирна вечер завърши с концерт на Берковската духова музика и заря.

Вторият празничен ден премина под знака на българския фолклор. Гулянци бе домакин на 10-тия Събор на народното творчество, който започна сутринта и продължи почти целият ден. Над 20 колектива от общината и областта, с общо 300 певци, танцьори и инструменталисти участваха в юбилейния празник. В 10:00 часа колективите минаха с пъстро шествие по централните улици на града и спряха на площада, където бяха посрещнати от кмета Лъчезар Яков. Той ги поздрави за енергията, таланта и любовта, които влагат в опазването на българските традиции и увери, че винаги ще помага с каквото може за развиване на дейността им.

  

  

 

  Освен своите умения и таланти творците демонстрираха на Гулянска сцена и пъстри автентични носии пазени и предавани от поколение на поколение. Впечатляващ костюм, съчетаващ традиция и новаторство привлече вниманието на публика и участници.  Дочка Булиева от с. Дъбован излезе на сцената с пола и блуза - собственоръчно извезани от нея с фолклорни мотиви и украсени с колан от мъниста. Г-жа Булиева разказа, че е създала костюма специално за Събора в Гулянци като дни наред е подбирала мотивите и търпеливо ги  е везала върху плата.

 

Танцовите състави при читалищата в Гулянци, Милковица и СОУ „Хр. Смирненски” гр. Гулянци обраха овациите на публиката и вдигнаха градуса на настроението в салона.

 

Всички участници в Събора на народното творчество получиха почетни грамоти и юбилейни сувенири и се разделиха с обещанието, че догодина ще се срещнат отново на тази сцена. Повечето от колективите участват в Събора от първото му издание. Много деца, участвали през 2003 година, днес се качиха на сцената като младежи и девойки. По този път върви и шест годишната Симона Бецова от гр. Плевен, която е част от Събора на народното творчество за трета поредна година. Малката певица все още води класацията за най-малък участник. Това е факт, който радва и остава у нас усещането, че има кой да предава уроците по родолюбие и най-вече има кой да ги възприема и да продължава това светло дело.

  

Спортните прояви организирани в съботния ден събраха любителите на тенис на корт, дартс и шах. Първенците бяха наградени от общината с купи, медали и грамоти. Денят завърши с концерт на Таня Боева и заря.

На 26 май се проведе още една традиционна проява, която съпътства Панаирните дни от първото им организиране през 2000 година – Детско утро „Децата на Гулянци помнят, творят и мечтаят”. Празника изпълни центъра на града с деца от всички възрасти, желаещи да изявят талантите си на сцената или като художници с рисунка на асфалт. С песни, танци и стихове се представиха малчуганите от детските градини в Гулянци, Милковица, Сомовит и Брест. На сцената по собствена инициатива се качиха и десетки индивидуални изпълнители. Художниците изпъстриха централната улица с тебеширени слънца, балони и цветя. Всички участници в празника получиха лакомства и подаръци от Община Гулянци.

  

Последната проява в Панаирни дни Гулянци тази година беше състезание с двуколки, което се организира за първи път. Атрактивния спорт събра в покрайнините на града много публика. Надбягванията се проведоха в четири гонки, като във всяка бяха отличени първите три места, които получиха купи и медали.