bg en
Новини > Самодейният театрален колектив при НЧ "П.Р.Славейков" гр. Гулянци поднесе букет от пролетни емоции на гулянската публика

Самодейният театрален колектив при НЧ "П.Р.Славейков" гр. Гулянци поднесе букет от пролетни емоции на гулянската публика

2013-04-05

  

При пълен салон и голям успех премина театралната постановка на самодейния театрален колектив при читалище „П.Р.Славейков 23” гр. Гулянци. Тази година местните комици представиха „Димо Перушинков ще се жени” на Стефан Топов. Комедията предизвика много смях и настроение у публиката със своите колоритни персонажи от началото на миналия век. Вечното противоборство на любовта и брака по сметка, застъпени с характерните за битието на българина по онова време порядки, създадоха  безброй нелепи ситуации на сцената. Главния герой – застаряващ ерген, със солидна банкова сметка, голяма къща и малка душа, се подготвя най-сетне да се задоми с помощта на задължителната сватовница. Поредица от грешки и недоразумения  обаче водят до конфликти между Димо, избраницата му Евгения и нейното семейство. В крайна сметка, когато всичко се нарежда се оказва, че кандидат-жениха е безследно изчезнал, непонесъл мисълта да встъпи в брак, както гласи мъдростта на народа „От суха върба свирка и от стар ерген венчило не става.”

Публиката посрещна на крака и дълго аплодира актьорите след падането на завесата. Бурни овации предизвика появата на режисьора на постановката Венелин Геров, който обеща от сцената да продължи да работи със самодейците и да радва любителите на театралното изкуство и през следващите години. Освен бурни овации, самодейният състав получи цветя и парична награда за положения труд от Кмета на Община Гулянци – Лъчезар Яков и Общинска администрация. 

                                             

Самодейният театър в Гулянци е с дългогодишни традиции. От създаването на читалището насам театралната постановка е задължителна част от културния календар на града. От тридесет години режисьор на постановките е Венелин Геров. На сцената са поставяни предимно комедии, сред които „Криворазбраната цивилизация”, „Големанов”, „Бюро за женитби”, „Щуро племе”, „Вражалец”, „Женско царство” „Луди – млади”, „Балкански аристократи” и други. Актьорите са хора от различни възрасти и с различни професии, но обединени от любовта си към изкуството, ентусиазма и желанието да даряват на публиката незабравими мигове.