bg en
Новини > Община Гулянци с първа награда в конкурса "ОБЩИНА 2012"

Община Гулянци с първа награда в конкурса "ОБЩИНА 2012"

2012-11-13

 Община Гулянци бе отличена с първа награда в националният конкурс „Община 2012”, категория „Обновяване и развитие на населените места, за проекта си „Благоустройство на площадите на селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково и Ленково, община Гулянци”.  Церемонията по награждаването се проведе на 13 ноември в хотел „Анел” гр. София. Кметът на община Гулянци Лъчезар Яков лично получи наградата – грамота и почетен плакет. Той изрази благодарност към Програмата за развитие на селските райони, която дава възможност на малките общини да реализират такива мащабни и обществено-значими проекти и завърши кратката си реч с пожелание администрацията и институциите все по-успешно да работят за подобряване на качеството и средата на живот на хората. Освен кмета на общината на церемонията присъстваха Сийка Захариева – началник отдел „Управление на общинската собственост” и Адриян Апостолов началник отдел „Разработване и отчитане на проекти, образование, здравеопазване и социални дейности”.

  

Конкурса за ОБЩИНА на 2012 година по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) е организиран от Министерство на земеделието и храните и се провежда под егидата на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Участниците в конкурса се състезаваха в четири категории: туризъм, инфраструктура, обновяване и развитие на населените места и местна инициативна група. Жури съставено от представители на Министерство на земеделието и храните, Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони, Държавен фонд „Земеделие”, Национално сдружение на общините в България, Национална асоциация на председателите на общински съвети в България, представител на университетската общност и медиен експерт е оценило 12-те най-добри проекта измежду 38 общини и 80 проекта. Критериите, по които са оценявани участниците в конкурса са: целесъобразност на проекта, въздействието му върху природата, начина на живот и икономиката на региона, прилагането на иновативен подход, повишаване качеството на живот на хората, размерът на усвоените средства и цялостната промяна в облика на населеното място.

  

Проектът на община Гулянци „Благоустройство на площадите на селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково и Ленково, община Гулянци” напълно покрива тези критерии. Той е на стойност 1 455 490 лв. (без ДДС) и бе изпълнен в периода 2011 – 2012 година по мярка 322 от Програмата за развитие на селските райони. Благодарение на възможностите, които дава програмата жителите на тези селища се радват на напълно обновени площадни пространства с нова настилка, пейки и кътове за отдих, зелени площи и цветни градини, и не на последно място модерни и безопасни детски площадки. Няколко месеца след приключването на проекта равносметката е положителна, поставените цели - изпълнени. Привлекателността на Община Гулянци и качеството на живот в осемте села са значително повишени. Подобрен е достъпът до централните зони на селата, до административните сгради и услуги, както и до зоните за отдих. Възстановени са зелени площи с голямо разнообразие от растителни видове.