bg en
Новини > Нова традиция се заражда в Дъбован

Нова традиция се заражда в Дъбован

2012-09-17

На 17 септември хората от с. Дъбован направиха Курбан за здраве. Ето какво разказа за празника кмета на селото Таня Кръстева:

„Две поредни години (2011 и 2012 год.) на Великден се случват нещастни, трагични случаи с млади хора в Дъбован и това разтърсва човешката психика. Сред хората се зароди желанието и тръгна мълвата за необходимостта от Курбан за здраве. Така, кметството и местните бизнесмени, решихме да организираме днешният курбан. С помощта на Енорийския свещеник отец Пламен Линков от гр.Гулянци избрахме този прекрасен християнски празник София, Вяра, Надежда и Любов.

Празничен Водосвет и молитва за здраве и благополучие на Дъбован, извършиха Отец Пламен от гр.Гулянци и Отец Марин от с.Дъбован. Цялата храна и питиета, раздадени на хората, са дарение от местните бизнесмени и земеделски производители. Наши гости бяха Кмета на Община Гулянци Лъчезар Яков и общинското ръководство. Местната самодейна група "Ехо от младостта" към пенсионерски клуб с.Дъбован веселеше събралото се множество. След "вдигането" на курбана, т.е. когато всичко бе раздадено и изконсумирано, заваля дъжд. Според народните вярвания и думите на възрастните хора, това било поличба за здраве, благополучие и успех. Да се надяваме, че ще е така!

 

     

Вечерта празника продължи с концерт на формация "Сите българи заедно" с ръководител Тодор Върбанов. Концертът е спонсориран от жител на Дъбован, който скоро закупи къща и се засели в селото."

Таня Кръстева - Кмет на с. Дъбован:
"Ще направим организирането на курбана традиция и всяка година ще почитаме празника Вяра, Надежда и Любов.”